TEV Tarihçesi
TEV, 205 Kurucu üye tarafından Mayıs 1967 yılında kuruldu. Vakfın amacı Resmi Senedi’nde ‘’Maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs sağlamak, öğrenci yurtları, merkezleri ve benzeri kurumları meydana getirmek, kurulmuş müesseselerin verimliliğini arttırmak üzere tahsislerde bulunmak, öğrencilerin çalışmalarını teşvik için ödüller ihdas etmek ve eğitim konularında bilimsel araştırmalar yapmak’’ olarak açıklanıyordu.
1967’de ‘’Türk Eğitim Vakfı’nın Türk Milletine Çağrısı’’ başlığıyla gazetelerde bir duyuru yayınlandı. ‘’Hazırlıkları tamamlanmış ve faaliyette bulunan Türk Eğitim Vakfı, aşağıdaki hususları Türk kamuoyuna açıklamayı şeref sayar’’ diye başlayan bu metin, dokuz maddeden oluşuyordu. Vakfın genel ilkelerini ve hedeflerini, kurumun varlık nedeniyle birlikte anlatan bu maddeler, aynen şöyleydi:
1- Artık anlaşılmıştır ki ekonomik gelişmenin hızlanması, ancak vasıflı ve yurduna bağlı insan gücünün artmasıyla mümkündür. Vasıflı insan gücü ise sadece eğitimle sağlanır. Türkiye’de eğitim, hızlı kalkınmayı sağlayacak ve nüfus artışını karşılayacak oranda ve hızda gelişmemektedir. Bu yüzden kalkınmanın geri kalması bir yana, aynı zamanda eğitim görmek isteyen, fakat buna maddi gücü yetmeyen gençlerimiz ve işlenmemiş değerlerimiz her yıl kaybolup gitmektedir.
2- Eğitimi sağlamak devletin görevidir. Ancak Türkiye gibi hızla kalkınmaya mecbur olan bir ülkede devlete yardımcı olmanın, eğitim sahasını genişletmek için katkıda bulunmanın imkan sahibi kişilerin görevi olduğuna inanıyoruz. Nitekim kalkınmış Batı ülkelerinin çoğunda asırlar önce başlamış bu türlü yardımların, bugün çok yoğunlaştığı, eğitimde elbirliğine gidildiği bir gerçektir. İşte Türk Eğitim Vakfı, bu katkıyı sağlamak için kurulmuş ve faaliyete geçmiştir.
3- Vakfın amacı, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burslar sağlamak, öğrenci yurtları, merkezleri ve benzeri kurumlar meydana getirmek, kurulmuş müesseselerin verimliliğini arttırmak üzere tahsislerde bulunmak, öğrencilerin çalışmalarını teşvik için ödüller ihdas etmek ve eğitim konularında bilimsel araştırmalar yapmaktır.
4- Vakıf, bu amaçları, işadamlarımız ve imkan sahibi vatandaşlarımızdan gördüğü ve göreceği ilgi oranında tahakkuk ettirecektir.
5- Vakıf, birinci merhalede burslar verecektir. ‘’İlk hedef, 1000 öğrenci bursudur.’’
6- Eğitim davasına inanan her yurttaş, bir öğrenci bursu sağlayacak kadar bağışta bulunmak imkanına sahip olmayabilir. Türk Eğitim Vakfı bu küçük yardımları birleştirecek ve burs için yeterli miktara getirecektir.
7- Ayrıca belirli sahalara burs vermek isteyenler şartlı burs bağışlarını yapabileceklerdir. Mesela, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi veya Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi için burs tahsisi gibi.
8- Burs tahsis edenlerin adları bu burslara verilecektir.
9- Bugün birçok kişi ve kurumlar öğrencilere burs vermek istedikleri halde bunları tespit ve takip bakımından güçlüklerle karşılaşmaktadır. Türk Eğitim Vakfı, bu güçlükleri de yenecek ve sakıncaları ortadan kaldıracak geniş bir teşkilata sahiptir.
Yurt dışına ilk bursiyerlerimiz gönderildi.
TEV ilk şubesini İzmir’de açtı.
Ankara Şube açıldı.
Adana Şube açıldı.
Bursa Şube açıldı.
Antalya Şube açıldı.
Denizli Şube açıldı.
Trabzon Şube açıldı.
İnanç Lisesi 2002 yılında devralındı ve okul Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kocaeli Şube açıldı.
Geleceğin liderlerine yönelik Üstün Başarı Bursları verilmeye başlandı.
Kayseri Şube açıldı.
Özel TEV İzmir Cumhuriyet Yükseköğrenim kız öğrenci yurdu açıldı.
Özel TEV Trabzon Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu açıldı.
ERP geçişi yapıldı. TEV, Türkiye’de STK’lar arasında tüm süreçlerini ERP’ye taşıyan ilk vakıf oldu.
TEV Mentorink Projesi hayata geçti.
TEV Uğuz Tarık Demirağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı.
TEV Bursiyer Yolculuğu Projesi McKinsey & Company ve Türk Eğitim Vakfı Ortak Çalışması - Yurtiçi Üniversite Bursiyer Deneyim Yolculuğu